Mukaan sopimuspalokuntaan

Hälytysosasto on aina valmiina

Kotkan VPK:n hälytysosasto hoitaa pelastustoimen tehtäviä Kymenlaakson pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana. Hälytysosastot jäsenet ovat vähintään 16-vuotiaita ja peruskoulutettuja.

Hälytysosaston toimintaan ovat tervetulleita kaikki 16-vuotta täyttäneet henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita toiminnasta ja ovat valmiita jatkuvaan kouluttautumiseen. Tullaksesi mukaan sinun ei tarvitse olla ihmemies tai -nainen – normaali peruskunto riittää!

Hälytysosaston jäsenyys ja jäsenenä pysyminen edellyttää aktiivista osallistumista palokunnan koulutusohjelman mukaiseen koulutukseen. Sammutusmiehet velvoitetaan pitämään itsensä normaalissa kunnossa ja käymään lääkärintarkastuksessa viiden vuoden välein.

Mukaan toimintaan

Kuinka hälytysosastoon pääsee?

Hälytysosaston jäseneksi pääset joko etenemällä jäseneksi nuoriso-osaston kautta, tai suorittamalla palokunnan tarjoaman peruskoulutuksen, jos et ole ollut mukana nuoriso-osaston toiminnassa.

1. Nuoriso-osastosta siirtyvä
Jos olet 16-vuotias ja toimit nuoriso-osastossa, sinut nimetään ensin hälytysosastoon sammutusmiesharjoittelijaksi. Sen jälkeen osallistut hälytysosaston koulutuksiin ja käyt sammutustyökurssin. Kun olet täyttänyt 18 vuotta ja olet suorittanut koulutukset, sinut voidaan nimetä nuoremmaksi sammutusmieheksi.

2. Hälytysosastoon muutoin haluava
Jos et ole ollut mukana nuoriso-osaston toiminnassa ja haluat mukaan hälytysosastoon, sinun tulee olla vähintään 16-vuotias. Lisäksi sinun tulee perehtyä palokunnan toimintatapoihin viikkoharjoitusten lomassa sekä käydä perehdyttämiskoulutus. Hälytysosaston yläikärajana on yleinen eläkeikä.

Viikkoharjoitukset

Mitä harjoituksissa tehdään?

Hälytysosaston viikkoharjoitukset aloitetaan pääsääntöisesti omalta asemalta eli VPK:n talolta maanantaisin klo 18 alkaen. Illan harjoitukset kestävät 2-3 tuntia. Koulutusta annetaan koulutussuunnitelman eli kausiohjelman mukaisesti. Koulutuksia pitävät asiaan perehtyneet, koulutetut ja ammattitaitoiset ryhmänjohtajat.

Suunnitelma sisältää pelastajan perustaitojen ja tietojen opiskelua, harjoittelua sekä testausta.

Harjoituksia tehdään VPK-talon lisäksi muuallakin. Purkukohteissa harjoittelemme kerroksiin menemistä ja laskeutumisharjoitteita teemme kalliolaskeutumispaikoilla. Harjoittelemme myös tieliikennepelastamista, myrskyraivausta, jälkivahingon torjuntaa ja perussammutusta, sekä vaarallisten aineiden onnettomuuksien puhdistuspaikkatoimintaa, joka on palokuntamme erikoisala. Käymme myös tutustumassa riskikohteisiin. Koulutukseen kuuluu myös savusukelluskoulutus.

Jos haluat savusukeltajaksi

Savusukelluskoulutus

Savusukellus on yksi vaativimmista palokuntalaisen tehtävistä. Jotta sinulla on mahdollisuus saada savusukeltajan pätevyys, se edellyttää:

Järjestämme itse niin sanottuja kylmäsavusukelluksia esimerkiksi purkutaloissa. Kuumasavusukelluskoulutuksiin osallistumme silloin, kun Kymenlaakson pelastuslaitos järjestää niitä omalle henkilöstölleen.

VIPU-malja JA JEHU-malja

Kilpailuissa kisataan taidoilla ja tiedoilla

Hälytysosaston koulutukseen liittyvät myös kilpailut, joihin olemme osallistuneet aktiivisesti – viime vuosina jopa hyvällä menestyksellä! Kilpailuja järjestetään niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Niissä joukkueet pääsevät testaamaan tieto- ja taitotasoaan erilaisissa tilanteissa.

Kilpailuja on noin kolmet vuodessa. Valtakunnallisissa SM-kilpailuissa taistellaan JEHU-maljasta, jonka voitimme vuonna 2008. Lisäksi kilpailemme KASPELIN liitonmestaruuskilpailuissa ja Kaakkois-Suomen VIPU-maljassa.

Vuonna 2018 Kotkan VPK voitti VIPU-maljan ja tuli toiseksi JEHU-maljassa. Vuonna 2019 saavutimme VIPU-maljassa ensimmäisen sijan ja JEHU-maljassa kolmannen sijan.

Menestystä vuosien varrelta

Kilpailujen tuloksia

Vuosi JEHU-malja KS-mestaruus VIPU-malja
2019 3 Järjestäjä   1 
2018 2 Ei järjestetty   1 
2017 5 Ei järjestetty  6
2016 9 Ei järjestetty  5
2015 7 3  Järjestäjä
2014 13 Ei järjestetty  9
2013 10 4 Ei osal.
2012 10 2 2
2011 8 1 3
2010 4 2 3
2009 4 Järjestäjä 1
2008 1 1 2

Hälytysosaston organisaatio

Palokunnan päällikkö:

Ilkka Kiili

Varapäälliköt:

Jouko Sundgren
Simo Valjakka
Jaakko Linko
Ryhmänjohtajat:
Jari Kiili
Mikko Häkkinen
Simo Sarimo
Rony Kivistö
Jarkko Niemelä
Tero Flink

Kalustonhoitaja:

Jari Kiili

Miehistöön kuuluvat:
Vanhemmat sammutusmiehet
Sammutusmiehet
Nuoremmat Sammutusmiehet
Sammutusmiesharjoittelijat